ІОНОМЕТРИЧНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ФТОРИД-ІОНІВ У ВОДАХ І РОЗЧИНАХ КУХОННОЇ СОЛІ З ВИКОРИСТАННЯМ УЛЬТРАЗВУКУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.30837/2663-9564.2024.2.06

Ключові слова:

фторид-іони, іонометричне визначення, кухонна сіль, вода, ультразвук, відносне стандартне відхилення, електрод

Анотація

Вивчено використання ультразвуку при  іонометричному визначенні фторид-іонів у водах та розчинах кухонної солі з використанням попередньої обробки розчину ультразвуком.  Експериментально встановлено оптимальні параметри ультразвуку – частота 18-44 кГц, інтенсивність ≥ 10 Вт/см2 протягом ≥ 1 хв. Показано, що попередня обробка розчину ультразвуком знайдених параметрів призводить не тільки до очистки електроду від плівок органічних речовин, але і до збільшення величини аналітичного сигналу фторид-іонів, розширення лінійної області градуювального графіку з 10–5 до 3,5×10–7 М, скорочення часу відгуку електрода в розчинах, що містять 10-5 М іонів фтору з 10-12 хв до 2-3 хв. Показано, що знайдені експериментальні факти можна пояснюються структурними змінами розчинів під впливом ультразвуку. Розроблено методику визначення вмісту фторид-іонів у розчинах кухонної солі та водах. Межа виявлення фторид-іонів у водах склала 0,007 мг/л, у кухонній солі – 1,2·10–5 %.

Біографії авторів

Олег Юрченко, Харківський Національний Університет імені В.Н. Каразіна

д.х.н., професор, зав. кафедри хімічної метрології

Іван Шевченко, Харківський Національний Університет імені В.Н. Каразіна

аспірант кафедри хімічної метрології

Лариса Бакланова, Харківський Національний Університет імені В.Н. Каразіна

доц. кафедри освітніх технологій та охорони праці

Тетяна Черножук, Харківський Національний Університет імені В.Н. Каразіна

доц. кафедри неорганічної хімії

Олександр Бакланов, Харківський Національний Університет імені В.Н. Каразіна

проф. кафедри хімічної метрології

Посилання

1. Юрченко О.І., Черножук Т.В., Пателеймонов А.В., Бакланова Л.В., Бакланов О.М. Аналітична хімія кухонної солі, розсолів та високо мінералізованих вод: монографія. Харків: Вид. ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2023. 298 с.

2. Unified methods of water analysis. Ed. Yu.Yu.Lurie - 2nd ed., corrected - M., "Chemistry", 1973 - 376 p.

3. W John Williams Handbook of Anion Determination October 22, 2013; Length, 622 pages. ISBN: 9781483176741.

4. Massoud Amanlou, Maedeh Hosseinpour, Homa Azizian Determination of Fluoride in the Bottled Drinking Waters in Iran. Iran J Pharm Res. 2010 Winter; 9(1):37–42. PMID: 24363704 PMCID: PMC3869560.

5. Joaquim A. Nóbrega, George L. Donati Microwave‐Assisted Sample Preparation for Spectrochemical Analysis Encyclopedia of Analytical Chemistry: Applications, Theory and Instrumentation. New York. 2024.345 p. DOI:10.1002/9780470027318.a9185.pub2.

6. Franz Hallwirth An improved digestion coil arrangement for high-pressure microwave-assisted flow digestion (2023) Journal of Analytical Atomic Spectrometry. 38 (11). DOI:10.1039/D3JA00242J.

7. Oleg Yurchenko, Alexander Baklanov, Tatyana Chernozhuk Chemical applications of ultrasound. On the use of ultrasound in the analyses and technology of brains and sodium chloride solutions. Lambert academic publishing (2021) 185.

8. H. M. Kingston, Lois. B. Jassie Introduction to Microwave Sample Preparation: Theory and Practice (ACS Professional Reference Book). American Chemical Society 1998. 345 р. ISBN-13978-0841214507.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-12-13

Номер

Розділ

Метрологія, прилади, управління якістю