Обробка інформації з мікропроцесорної вимірювальної системи для технологічного процесу виробництва вершкового масла

Автор(и)

  • Ігор Григоренко Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Україна https://orcid.org/0000-0002-4905-3053
  • Світлана Григоренко Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Україна https://orcid.org/0000-0003-0150-4844
  • Артур Шибанов Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Україна https://orcid.org/0009-0002-9391-2799
  • Володимир Лисенко Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Україна https://orcid.org/0000-0003-1424-5124

DOI:

https://doi.org/10.30837/2663-9564.2025.1.08

Ключові слова:

мікропроцесор, система, сенсор, контроль, дисперсійний аналіз, вимірювання

Анотація

Для контролю технологічного процесу виготовлення вершкового масла доцільно використовувати мікропроцесорні вимірювальні системи, що здатні не тільки отримувати поточні значення параметрів контролю, але й своєчасно встановлювати момент метрологічної відмови сенсорів і технологічного обладнання. Це дозволяє уникати випуску неякісної продукції через не дотримання умов технології виробництва, а також передбачати виникнення аварійних ситуацій на виробництві. У роботі представлено мікропроцесорну систему, що здатна контролювати технологію виробництва на основних етапах перевірки якості молока, охолодження молока, сепарування молока, пастеризації вершків, охолодження до температури фізичного дозрівання, збивання вершків. Завдяки впровадженню запропонованої системи отримані результати натурних вимірювань температури на етапі «Пастеризація вершків» технологічного процесу виготовлення вершкового масла. Проведено перевірку рівноточності результатів серій спостережень для перевірки метрологічної надійності використаних сенсорів.

Біографії авторів

Ігор Григоренко, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"

доктор технічних наук, доцент, завідувач кафедри інформаційно-вимірювальних технологій, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Харків, Україна

Світлана Григоренко, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"

кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри автоматизації технологічних систем та екологічного моніторингу, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Харків, Україна

Артур Шибанов, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"

магістр кафедри інформаційно-вимірювальних технологій, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Харків, Україна

Володимир Лисенко, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"

доцент кафедри інформаційно-вимірювальних технологій, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Харків, Україна

Посилання

ДСТУ 4399:2005 Масло вершкове. Технічні умови. Зі змінами та поправками. Чинний від 01.07.2006. Київ: Видання офіційне. 2006. [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурса: https://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=85148/ 07.03.2025.

Єресько Г.О., Шинкарик М.М., Ворощук В.Я. Технологічне обладнання молочних виробництв. Київ: ІНКОС, 2007. 344 с.

Машкін М.І., Париш Н.М. Технологія виробництва молока і молочних продуктів. Київ: Вища освіта, 2006. 351 с.

Aydemir, M.E. y Altun, S.K. 2024. Evaluación de mantequilla producida a partir de suero y grasa láctea en términos de algunos criterios de calidad y composición de ácidos grasos. Revista Científica de la Facultad de Ciencias Veterinarias de la Universidad del Zulia. 34, 1 (ene. 2024), 6. DOI: https://doi.org/10.52973/rcfcv-e34293.

Zacarchenco, P.B., Spadoti, L.M., Silva e Alves, A.T., Zanetti, V.C., Verruck, S. (2023). Probiotic Butter. In: Gomes da Cruz, A., Silva, M.C., Colombo Pimentel, T., Esmerino, E.A., Verruck, S. (eds) Probiotic Foods and Beverages . Methods and Protocols in Food Science. Humana, New York, NY. DOI: https://doi.org/10.1007/978-1-0716-3187-4_4.

Тsedey Azezea , Мitiku Еshetub, Zelalem Yilmac and Tesfemariam Berhe. The value of traditional milk products among smallholder farmers of Southern Ethiopia: handling, consumption and making of butter. Cogent Food & AgriCulture 2024, Vol. 10, no. 1, 2378557. DOI: https://doi.org/10.1080/23311932.2024.2378557.

Renata S. Dias, Celso F. Balthazar, Rodrigo N. Cavalcanti, Louise A. Sobral, Jessica F. Rodrigues, Roberto P.C. Neto, Maria Inês B. Tavares, Ana Paula B. Ribeiro, Renato Grimaldi, Celso Sant'Anna, Erick A. Esmerino, Tatiana C. Pimentel, Marcia Cristina Silva, Adriano G. Cruz. Nutritional, rheological and sensory properties of butter processed with different mixtures of cow and sheep milk cream. Food Bioscience, Vol. 46, 2022, 101564, ISSN 2212-4292. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fbio.2022.101564.

Чинков В.М. Основи метрології та вимірювальної техніки: навч. посіб. Харків: ХВУ, 2001. 424 с.

Григоренко І.В., Григоренко С.М., Плєснецов С.Ю., Шибанов А.А. Розробка інформаційно-вимірювальної системи та перевірка її метрологічної надійності методом дисперсійного аналізу. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення в сучасних технологіях. Харків: НТУ «ХПІ». 2025. № 1 (23). С. 32–39. DOI:10.20998/2413-4295.2025.01.04.

Ihor Hryhorenko, Elena Tverytnykova, Svitlana Hryhorenko, Viktoria Krylova. Temperature sensor research as a part of a microprocessor system by statistical analysis methods. 2022 IEEE 3rd KhPI Week on Advanced Technology (KhPIWeek), 2022. Kharkiv, Ukraine. P. 102–107. DOI: https://doi.org/10.1109/KhPIWeek57572.2022.9916478.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-07-21

Номер

Розділ

Метрологія, прилади, управління якістю