МЕТРОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ВИМІРЮВАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ДЛЯ МОЛОЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

Автор(и)

  • Ігор Григоренко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0002-4905-3053
  • Світлана Григоренко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0003-0150-4844
  • Сергій Лиска Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Україна https://orcid.org/0009-0002-9749-3210
  • Давід Хроль Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Україна https://orcid.org/0009-0000-3964-9876

DOI:

https://doi.org/10.30837/2663-9564.2025.2.07

Ключові слова:

вимірювальна система, датчик, температура, дисперсійний аналіз, невизначеність

Анотація

Для забезпечення контролю параметрів технологічних процесів у молочній промисловості необхідно використовувати вимірювальні системи, що дасть можливість проводити вимірювання всіх основних технологічних параметрів, накопичувати статистичну інформацію, аналізувати отримані данні з метою підтримки високої якості продукції, що виготовляється. У роботі розроблено структурну схему вимірювальної системи, що здатна контролювати технологію виробництва твердого сиру на основних етапах: «Резервування та дозрівання молока», «Постерилізація та охолодження молока», «Формування сиру», «Пресування сиру», «Посол сиру», «Дозрівання сиру». Завдяки впровадженню розробленої вимірювальної системи одержані результати вимірювань температури на шести етапах технологічного процесу виготовлення твердого сиру. Завдяки проведенню дисперсійного аналізу виконано перевірку метрологічної надійності датчиків температури. Складено бюджет невизначеності та встановлені межі довірчих інтервалів для випадкової похибки вимірювань.

Біографії авторів

Ігор Григоренко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

доктор технічних наук, доцент, завідувач кафедри інформаційно-вимірювальних технологій, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Харків, Україна

Світлана Григоренко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри автоматизації технологічних систем та екологічного моніторингу, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Харків, Україна

Сергій Лиска, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"

аспірант кафедри інформаційно-вимірювальних технологій, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Харків, Україна

Давід Хроль, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"

Магістрант кафедри інформаційно-вимірювальних технологій, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Харків, Україна

Посилання

Pappa, EC, E Kondyli, A-M Vlachou, and E Malamou. 2025. «Characteristics of a Hard Cheese Manufactured Using High Heat-Treated Sheep or Mixed Sheep-Goat Milk». Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society 76 (2):9363-74. https://doi.org/10.12681/jhvms.39401.

Asmaa H.M. Moneeb, Taha Mehany, Mohammed A. Abd-Elmonem, Adel A. Tammam, Abdel-Naser A. Zohri, Wahid I. El-Desoki, Tuba Esatbeyoglu, Probiotic Lactobacillus strains as protective adjunct cultures against fungal growth and toxin production in Hard cheese, LWT, Vol. 213, 2024, 117057, ISSN 0023-6438, https://doi.org/10.1016/j.lwt.2024.117057.

Jurado M, Vicente CJ. Penicillium commune affects textural properties and water distribution of hard and extra-hard cheeses. Journal of Dairy Research. 2020;87(1):117-122. doi:10.1017/S0022029919000906.

Nájera AI, Nieto S, Barron LJR, Albisu M. A Review of the Preservation of Hard and Semi-Hard Cheeses: Quality and Safety. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2021; 18(18):9789. https://doi.org/10.3390/ijerph18189789.

Mansha Rafiq, S., Rafiq, S.I., Gayas, B. (2025). History and Culture of Cheese Making. In: Mansha Rafiq, S. (eds) Technological Advances and Trends in Cheese Making. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-031-94476-5_1.

Ihor Hryhorenko, Svіtlana Hryhorenko, Oleksandr Zhuk. The use of correlation analysis in assessing the uncertainty of the influence of external factors on the result of thermal control of biological objects. Advanced Information Systems. Kharkiv: National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», 2023. Vol. 7, No. 1. P. 66–70. (А)

JCGM (2008) Evaluation of Measurement Data – Guide to the Expression of Uncertainty in Measurement. JCGM100:2008, BIPM, Sèvres, France.

Zakharov I., Neyezhmakov P., Botsiura O. Expanded Uncertainty Evaluation Taking into Account the Correlation Between Estimates of Input Quantities. Ukrainian Metrological Journal. 2021. No 1. Р. 4–8.

I. Hryhorenko. Method for monitoring the functioning of information and measuring systems during operation. Український метрологічний журнал. – Харків, 2025. – № 2. С. 38 – 46. DOI: 10.24027/2306-7039.2.2025.333842.

Чинков В.М. Основи метрології та вимірювальної техніки. Харків: НТУ «ХПІ», 2005. 524 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-12-16

Номер

Розділ

Метрологія, прилади, управління якістю